Bahan-bahan
- Sos Merah
- 300g daging cincang (lagi senang kalau guna daging burger sebab lebih berperisa)- yup aku guna daging burger
- 1 botol prego yang kecil
- 2-3 batang celery - aku tak guna pon, tak da stok
- cendawan butang - pon takda stok
- 2 biji tomato potong dadu
- 1 biji lobak merah (di potong halus) - aku potong dadu sebab bila makan dapat rasa lobak tu
- 1-2 sudu cili boh
- 2-3 ulas bawang merah ( cincang halus)
- 2-3 ulas bawang putih ( cincang halus)
- Garam, gula dan lada sulah secukop rasa
- Sekotak instant lasagna - aku rebus sedikit
- 3 cawan air
Sos Putih
- 2 sudu besar mentega
- 4 sudu besar tepung gandum
- 1 blok cheddar cheese - aku potong kan kecik2 dalam separuh dari blok cheddar tu
- 1-2 cawan susu segar
- Sedikit garam dan lada hitam
Cara-cara
- Panaskan oven 180C
- Di atas dapur, panaskan minyak untuk menumis. Tumiskan bawang merah dan putih sehingga naik bau.
- Masukkan cili boh, tunggu sampai pecah minyak, kemudian masukkan daging burger yang dipotong kecik
- Masukkan 3 cawan air tadi, tunggu sehingga daging sedikit masak dan tambahkan garam.
- Masukkan prego dan sedikit gula
- Masukkan lobak merah tadi dan tunggu sehingga mendidih, padam kan api.
- Sediakan sauce pan, panaskan.
- Cairkan mentega, masukkan tepung gandum, kacau sehingga sebati.
- Alihkan dari api, masukkan susu, kacau sehingga tepung tidak berketul, barulah di panaskan semula.
- Masukkan cheddar cheese tadi dan garam dan kacau setiap masa.
- Kemudian padam kan api.
- Sediakan dulang caserole
- Sapukan minyak, dan aturkan kulit lasagna sehingga menutupi bahagian bawah dulang.
- Tuangkan sedikit sos merah dan kemudia sos putih.
- Selang selikan, dan bahagian atas sekali ialah kulit lasagna, tuang sos merah dan sos putih dengan banyaknya sehingga menutupi kepingan lasagna tu untuk mengelakkan lasagna tu meleding.
- Taburkan sebahagian cheddar cheese yang telah di parut halus..- biasa orang guna mozarela, tapi sebab tak da stok, so aku guna cheddar jugak.
- Taburkan sedikit Italian herbs atau apa jualah herbs yang korang ada, ada bau herbs sikit masa makan, tu yang bertambah sedap.
- Bakar selama 40 minit
Siap !!!!
Comments
Post a Comment