Saya gunakan beras india, tapi you all boleh guna beras basmati yang dijual di supermarket.
5 cawan Beras basmati direndam dengan sedikit jus limau nipis (rendam setengah jam)
Doa membasuh beras
"Alhamdulillahil lazii aot'amanaa khoirom minhu"
Bahan-bahan tumis :
- kayu manis
- Bunga lawang
- biji cengkih
- buah pelaga
- 3 daun beriani/ daun bay
Yang blend tu halia & bawang putih
Sediakan hirisan bawang tomato cili hijau dan cili padi. segengam penuh daun pudina untuk dikisar dan dijadikan pes pekat.
Segengam penuh daun ketumbar dan segengam daun pudina diracik halus
3 cawan susus cair
1 cawan yogurt/tairu
2 sudu besar ghee (minyak sapi) - saya guna minyak sapi dari india, anda boleh guna brand yang QBB atau apapa sahaja yang boleh didapati di kedai, sebaiknya guna brand QBB (tin hijau penutup kuning), harum baunya
Bersihkan ayam (saya biasa akan buang kulit dan lemak)
Panaskan Ghee/ minyak sapi ... Tumis kayu manis, pelaga, cengkih, bunga lawang dan daun biryani sehingga naik bau
Masukkan pes halia bawang putih
Tumis hingga wangi
Masukkan ayam dan gaul rata
Masukkan pes pudina
Tumis dan kacau hingga rata. istigfar dan selawat 3x.. zikir penyedap makanan. terang hati anak-anak makan makanan yang kita masak sebut nama ALLAH.
Masukkan pula bawang merah, tomato, cili api dan cili hijau tadi
Setelah tomato dan bawang menjadi layu, masukkan 1/2 sudu serbuk kunyit
Masukkan juga 1 sudu besar rempah biryani
Gaul rata
Masukkan daun ketumbar dan daun pudina yang diracik tadi
Masukkan 2 sudu besar serbuk cili. kurangkan kuantiti jika tidak gemar pedas
Perasakan dengan garam
Masukkan 2 sudu besar tairu/yogurt
Doa- doa sedikit semasa mengacau... Lai salahaa min duunillahi kaasyifah
kacau rata hinga semua bahan sebati
Tutup periuk
Tutup periuk sebentar dan biarkan masaala masak hingga pecah minyak
Untuk 3 cawan susu cair (guna cawan sama digunakan untuk menyukat beras tadi)
Masukkan 3 cawan air (guna cawan sama digunakan untuk menyukat beras tadi)
Perahan jus limau tadi.
Fasayakfiikahumullahu wa huwassamii 'ul 'aliim.
Masukkan beras yang direndam dan di toskan tadi
Tutup periuk dengan penutup
Setelah 15 minit ( agak-agak ye masa), amek garpu dan cuba gores dasar periuk, jika air sudah kering, maka sudah siap. gemburkan nasi dengan perlahan untuk mengelakkan nasi yang masih panas menjadi pecah dan hancur
Tabarakallah, siap...
boleh dihidangkan dengan raita (acar), telur rebus, kari dalca. ..sila tengok album saya untuk pelbagai jenis raita yang sesuai dimakan bersama.
Selamat mencuba..
Sumber : FB Zinnirah Muthalif II
Sumber : FB Zinnirah Muthalif II
Comments
Post a Comment