RESEPI NASI BRIYANI AYAM MASAK MERAH


Bahan-bahan:

3 cawan beras basmathi - cuci dan rendam 1/2 jam tujuan supaya nasi kembang cantik dan ringan
4 cawan air
1/2 cawan susu cair
Sedikit garam dan gula
2 sudu teh pewarna kuning telur - jika guna safron lagi baik
1 kiub ayam - jika suka

Bahan tumis:

2 helai daun pandan - potong-potong
2 bunga lawang
5 bunga cengkih
5 buah pelaga
1 kayu manis
1 ketul halia - mayang halus
1 biji bawang besar - cincang
1/2 cawan minyak sapi/butter/minyak jagung - pilih salah satu

Cara:

1. Cuci dan rendam beras basmathi selama 1/2 jam.
2. Panaskan ricecooker dan masukkan minyak sapi dan tumiskan bahan tumis hingga berbau harum dan sedikit garing. Masukkan 4 cawan air, garam dan gula secukup rasa hingga mendidih, jika suka masukkan 1 kiub ayam.
3. Biar hingga mendidih dan masukkan susu cair.
4. Masukkan beras yang sudah direndam.
5. Kacau rata tutup ricecooker dan biarkan hingga mendidih dan kering.
6. Setelah nasi kering, titiskan pewarna kuning bertompok-tompok dan biarkan. Jangan dikacau tujuan supaya dapat warna nasi yang bercampur antara kuning pekat, kuning dan putih. Biar hingga nasi masak sepenuhnya.
7. Setelah nasi masak, gunakan garfu atau chopstick untuk menggemburkan nasi, gembur dengan manja supaya nasi nampak cantik.
8. Siap sedia untuk dihidangkan bersama ayam masak merah.

Comments