Kredit pada tuan resipi mee bandung ni : Siti Nur Sahida Ibrahim . TQ Sahi ☺️
Ini resipinya -
Sediakan :
1.Mee Kuning Sebungkus (Basuh Dan Celur Jap Air Panas)
2.Telur 5 Biji
3.Sos Tiram
4.Lada Kering Blend (4 Sendok Nasi) Rendam Air Panas Dlm Dah Layu Baru Blend Ok.
5.Bawang Putih 8 Ulas **tumbuk
6.Bawang Merah Besar 2 Yg Sedang Di Belah2 **tumbuk
7.Gula 6 Sudu Makan
8.Udang Kering Rm4.00 (Di Blend)
9.Minyak Masak 4 Sudu Makan
10.Tepong Jagung
11.Garam 4@5Sudu Teh Jek
12.Kacang Tanah 500g Beli Yg Dah Siap Kisar Tapi Guna Hanya 250g Jek Ok..
13.Sawi Seikat (Basuh Bersih)
14.Daun Bawang
15.Bawang Goreng
16.Daging Peket
Cara-caranya :
Daging Peket Di Rebus Pastu Hiris2..Pastikan Rebus Daging 1 Jam Sebelum Nak Masak. Rebus Daging Sampai Empok..Nak Guna Udang Boleh Gak Ikut Selera Korg..
Tumis Bawang Putih Dan Merah Tadi Sampai Nampak Garing Warna Cantik Gitu Jgn Hangus Ok,Tumbok Jgn Blend Ok..
Dah Garing Baru Masuk Lada Blend Tadi..Biar Jap Godak2 2 Minit.
Baru Masuk Kacang Tanah/Udang Kering Tadi..Cara Saya Cari Botol Masuk Kan Kacang Tanah/Udang Kering Tadi Pastu Goncang2 Jadi Bila Nak Cedok Dia Rata..Masuk 10 Sudu Makan..Masuk Gula 5 Sudu..Garam 4@5 Sudu Masuk Sos Tiram 5 Sudu Makan..Godak2..
Biar Jap 2 Minit Pastikan Bawah Tak Hangus Ok..
Tuang Air Rebusan Daging Tadi Tuang Semua,Bila Guna Kuah Daging Lagi Sedap Beb..
Masukan Tepong Jagung 4 Sudu Makan (Bancuh Dgn Air Masak Sikit Kacau2 Dalam Cawam Then Tuang..Pastu Korg Godak2 Biar Dia Serap..Biar 2 Minit..
Pecahkan Telur Dalam Mangkuk Dulu. 1 Persatu Masukan..Pastikan Jarak Tuang Telur Tu Jauh Sikit Supaya Dia Tak Bercantum..Jgn Godak Biarkan Jap..
Bila Nampak Telur Dah Timbul Baru Godak Kuah Tu Slow2 Jek Kalau Tak Nanti Bawah Dia Hangit Rasa Dah Tak Sedap..Biarkan Dulu.
Sayur Last Sekali Ok..Masak Jap Jgn Sampai Sayur Layu Huhuhu Godak2..Rasa Kuah Cukup Tak Rasa..
Angkat..Siap..Tabur Lah Bawanh Goreng Ngn Daun Bawang Sikit..
Ok Sy Suka Kuah Banjir2 Mee Tenggelam Hahahaha.. Cubalah..Pasti Terasa Udang Kering Kacang Kisar Dll..
Org Joho Tak Kan Terpisah Mee Bandong Hihihi
Comments
Post a Comment