Ikan jenahak dan ikan selar (mummys request ) Nak guna ikan apa pun boleh.
2 biji bawang merah
1 batang serai diketuk
Sedikit belacan bakar.
Bendi dan terung (suka hati nak letak banyak mana)
7 sd mkn pes cili kering
Air asam jawa-1 medium bowl (Sy guna segenggan penuh asam jawa)
Tumis bawang merah,serai dan belacan.
Setelah bawang layu, masukkan pes cili. Kacau rata
Biarkan pecah minyak.
Setelah pecah minyak,masukkan air asam jawa. Biarkan mendidih
Apabila mendidih, masukkan bendi dan terung.
Masukkan juga ikan.
Perasakan dgn garam (ikut rasa masing2,jgn ikut saya.) Kacau rata.
Biarkan mendidih sehingga ikan masak, bendi dan terung lembut. Tutup api.
Sumber : FB Sheena's Cooking Passion
Comments
Post a Comment