Bahan-bahannya :
● 5/6 ekor ikan keli - dibasuh dengan air limau nipis/asam gelugur agar hilang hanyir
Bahan A
● 15 biji lada kering
● 6 biji bawang kecil
● 3 biji bawang putih
● ½cm halia
● 1 inci kunyit
● 20 biji lada hitam
● 15 helai daun kesum
kesemua bahan A dikisar
bahan B
● 100 ml minyak
● sedikit gula
● 400 ml air
● sedikit air asam jawa
● garam secukup rasa
● perisa penyedap rasa
● 20 helai daun kesum
● kacang bendi
Cara-caranya :
1. Panaskan minyak, tumis bahan A sehingga naik bau,masukkan air, tunggu hingga mendidih,
2. Masukkan ikan keli tunggu hingga kuah pekat kemudian masukkan air asam jawa,gula,garam secukup rasa dan perisa penyedap rasa
3. Akhir sekali barulah diletakkan kacang bendi dan daun kesum.
Selamat mencuba.
Resepi Masakan Istimewa By Qamra Lyssa
Comments
Post a Comment