Bahan bahannya
1 ekor Ikan Tenggiri
4 biji bawang besar
3 biji bawang putih
1/2cm halia
1/2cm belacan
20 tangkai ( atau lebih ) cili kering - gunting dan rendam
1 ikat daun kesum
4 sudu ( atau lebih ) lada hitam ( tumbuk halus )
6 batang bendi - optional
2 batang terung
1/2 mangkuk air asam jawa
1/2 mangkuk air
Garam
Perasa ( optional )
Potong ikan kemudian bersihkan bersama garam dan limau kasturi
Biarkan sebentar
Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih, halia & belacan
Panaskan minyak dan tumis bahan yg telah dikisar tadi
Tumis hingga pecah minyak
Masukkan lada hitam dan gaul rata
Masukkan air asam jawa & air biarkan ia mendidih
Bila mendidih masukkan bendi & terung
Masukkan garam & perasa
Cuci ikan bersih dahulu kemudian
Bila dah mendidih, masukkan ikan & daun kesum
Tunggu hingga ikan masak
Sedia dihidang
Comments
Post a Comment