RESEPI ASAM PEDAS MELAKA



Bahan2nya :


  • 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
  • 3 biji bawang merah
  • 1 biji bawang putih
  • 2 cm halia
  • 1 mangkuk cili kering kisar
  • 3 cm belacan
  • 2 cm kunyit hidup
  • 1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)
  • 3 batang serai - dititik
  • 1 sudu teh halba
  • daun kesum + bungan kantan
  • bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)
  • air asam jawa
  • garam + gula
  • minyak

Caranya :


Panaskan minyak....

Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...

Masak sampai benda blend tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)

Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..

masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....

banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...

then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....

Comments