Bahan2nya :
- 4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
- 3 biji bawang merah
- 1 biji bawang putih
- 2 cm halia
- 1 mangkuk cili kering kisar
- 3 cm belacan
- 2 cm kunyit hidup
- 1 sudu besar lada hitam (bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada blend skali)
- 3 batang serai - dititik
- 1 sudu teh halba
- daun kesum + bungan kantan
- bendi / terung (potong la ikut patern korang suke..)
- air asam jawa
- garam + gula
- minyak
Caranya :
Panaskan minyak....
Then masukkan halba... nampak mcm kuning2 tu then terus masukkan bahan2 yang diblend tadi... masukkan serai jugak...
Masak sampai benda blend tu garing n masak... (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt... masukkan daun kesum n bunga kantan..
masukkan ikan... kacau2 sket then masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr...
then last, masukkan bendi or terung... then perasakan dengan garam... biar dia mendidih then boleh tutup api....
Comments
Post a Comment