Bahan-bahan:
● 500g ayam- potong kecil-kecil
● 1 biji bawang besar merah*
● 2 ulas bawang putih*
● 3 cm halia*
● 1 batang serai*
● 3 cm lengkuas*
* semua bahan ni di kisar halus
● 1 sudu kecil cili giling
● serbuk kunyit sedikit
● 1 kpg asam keping
● garam
● 2 cm manisam serbuk perasa-jika suka.
● 300 ml santan pekat@ 1 cawan
Cara-caranya:
1. Masukkan bahan yg di kisar tadi bersama dengan santan cili giling, kunyit dan masukkan ayam..kacau sebati.
2. Masak perlahan-lahan pada api yg sederhana kecil sampai kuah mengelegak..kalau suka tambahkan sedikit air@ santan cair jika kuah teramat pekat.
3. Masak sampai ayam tadi masak..masukkan sekali garam, manisan dan asam keping..masaklah sampai terbit minyak di atas permukaan kuah.
4. Rasa ayamnya utk pastikan dah masak dan lepas tu bolehlah di angkat dan hidangkan.
Selamat mencuba....
Sumber: Denaihati Network
Comments
Post a Comment