Bahan-bahan Ikan
- 800 gm isi ikan tanpa tulang (fish fillet) dipotong ketulan - saya pakai isi ikan jenahak putih
- 1 sudu kecil serbuk lada sulah
- 1-2 sudu kecil Maggi® CukupRasa™
- 1/2 cawan tepung jagung
Cara-cara
- Gaul ikan bersama serbuk lada sulah dan Maggi® CukupRasa™
- Tepung jagung juga digaul bersama sedikit Maggi® CukupRasa™
- Panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak untuk goreng
- Golekkan ketulan isi ikan dalam tepung sepenuhnya.
- Goreng ikan sehingga kuning keemasan
Bahan – bahan Sos Oren Sweet Sour
- 2 biji oren
- 1/2 cawan perahan jus oren atau boleh pakai kordial oren
- 1/2 cawan air
- 4 ulas bawang putih, dicincang
- 1 batang kecil halia dipotong panjang halus
- 1 batang lobak merah dipotong memanjang halus
- 5 sudu besar sos cili Maggi®
- 6 biji cili padi, dihiris nipis
- 1 ulas bawang besar dibelah 8
- 1 sudu besar Maggi® CukupRasa™
- 2 pokok daun sup dicincang kasar
- Minyak untuk menumis
- 1/3 cawan air dibancuh bersama sedikit tepung jagung
- 1 sudu kecil gula jika nak sedikit manis
Cara-cara
- Oren diparut kulitnya.
- Oren kemudian di kupas sehingga tinggal isi berwarna oren sahaja dan dipotong dadu
- Panaskan minyak, tumis bawang putih bersama halia sehingga wangi dan kemudian masukkan jus oren dan sos cili Maggi®
- Masak seketika. Jika agak kering, masukkan air sedikit.
- Masukan potongan oren dan parutan kulit oren, cili padi, lobak merah dan bawang besar. Tambah sedikit gula jika terlalu masam.
- Taburkan Maggi® CukupRasa™ dan gaul rata.
- Masukkan sedikit bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
- Masak seketika dan tutup api.
- Bila hendak hidang, bolehla curah atas isi ikan yang digoreng tadi.
Comments
Post a Comment