Bahan-bahan :
Bahan A:
- 2 bungkus biskut marie perisa coklat
- 500ml susu segar(dipanaskan)
Bahan B:
- 500gm cheese cream (saya guna tatura)
- 10ml susu segar
- 1/2 cawan gula halus
Cara membuat:
- Satukan cheese dan gula halus, pukul sebati.
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jgn sampai adunan terlalu cair.
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan.
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dgn kertas minyak.
- Panaskan susu segar di atas api.
- Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu(suam2 panas). Susun biskut tadi dalam bekas.
- Lepas tu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
- Ulang proses melapiskan biskut, kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi.
- Ulang proses melapis hingga habis, biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dgn cara menapis serbuk biskut di atas lapisan cheese.
- Tekan2 sikit permukaan kek.
- Masukkan dalam peti sejuk, biarkan selama 6jam sebelum dipotong.
Comments
Post a Comment