Ayam sekor belah 4,rebus ambik air utk stok buat masak nasi, buat sambal cili, sos kicap, kuah sup.. (sy campur rangka ayam sekali dlm kuah tu utk stok lebih umpp) rebus kosong ye..
BAHAN-BAHAN UNTUK AYAM
-Halia dlm 2inci*
-bawang putih satu labu*
-Bawang merah*
-serai *
-daun pandan
-kicap pekat
-sos tiram
-garam+gula
blender semua bhn yg bertanda*
Setelah rebus ayam separuh masak angkat dan toskan sekejap.. Gaulkn dengan Bahan2 yg dikisar td.. Masuk kn kicap, sos tiram, garam gula&daunpandan.. Gaul dan perap dlm setengah jam@lebih. Lg lama lagi sedapgoreng@grill pn boley
Tadaaa ayam dh siap digorengsilakan potong mengikut citarasa memasing ye
BAHAN-BAHAN UNTUK NASI
Beras basuh bersih2 supaya lambat basi,
Air rebusan ayam
Bawang merah
Halia muda
Planta@butter (harini sy guna butter)
Daun pandan
Garam +gula+sdikit stok ayam(optional)
Sedikit lemak ayam dan kulit (amik dlm stok rebusan)
Pewarna kuning bg yg nk berwarna tapi sikit je tau.. Nanti jd nasi minyak plak.. Hihiii sy buat putih jek harini..
Tumis kn bwg putih dan Sedikit halia.. Bila dh keperangan masukkan kicap pekat+sos tiram+juice lebihan perapan ayam tadi.. Kacau2 sedikit masukkan stok rebusan ayam.. Masukkan garam+gula.. Biar mengelegak sekejap. Siap.. Tapis dahulu ye.. Buang serdak2 ayam td. Siap
BAHAN-BAHAN UNTUK SOS CILI
-Cili merah besar*
-Bawang putih bakar*
-Halia muda bakar*
-Buah tomato*
Blender menggunakn air rebusan ayam td
#pekat @cair mengikut citarasa masing2 ye
-Garam+gula*
-Sos cili*
Semua diblender *masuk lam bekas, kacau, rasa Siap!!
Comments
Post a Comment