BAHAN-BAHAN
- 1 ekor ayam (lebih kurang 1½ kg)
- 15 biji bawang merah kecik atau 5 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- halia sebesar ibu jari
- 10 biji cili merah (tapi kjee tambah 5 biji cili api dan 5 biji cili kering utk pedas)
- 2 helai daun kunyit diracik cam bunga rampai.
- 3 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 2 cawan pati santan
- garam
- sedikit gula
CARANYA:
- Potong ayam ikut suka.
- Kisar semua bahan tumis kecuali serai, daun limau purut dan daun kunyit.
- Tumis sampai garing.
- Masukkan serai yang telah diketuk-ketuk.
- Apabila sudah terbit minyak, masukkan ayam.
- Gaul sampai sebati dengan rempah.
- Masak guna api sederhana sehingga ayam tu kecut.
- Kemudian masukkan santan, daun limau purut, garam dan sedikit gula.
- Masak lagi sehingga kauhnya pekat.
- Jika inginkan ia berkuah atau suka yang kering, adjust sendiri masa memasak.
- Apabila sudah masak, padam api dan taburkan daun kunyit.
- Walaupun resipi ori tidak letak asam keping, kadang-kadang Kjee letak jugak.
http://www.dapurkakjee.com/
Comments
Post a Comment