RESEPI RENDANG AYAM KELANTAN kak jee



BAHAN-BAHAN

  • 1 ekor ayam (lebih kurang 1½ kg)
  • 15 biji bawang merah kecik atau 5 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • halia sebesar ibu jari
  • 10 biji cili merah (tapi kjee tambah 5 biji cili api dan 5 biji cili kering utk pedas)
  • 2 helai daun kunyit diracik cam bunga rampai.
  • 3 helai daun limau purut
  • 2 batang serai
  • 2 cawan pati santan
  • garam
  • sedikit gula

CARANYA:

  • Potong ayam ikut suka. 
  • Kisar semua bahan tumis kecuali serai, daun limau purut dan daun kunyit. 
  • Tumis sampai garing. 
  • Masukkan serai yang telah diketuk-ketuk. 
  • Apabila sudah terbit minyak, masukkan ayam. 
  • Gaul sampai sebati dengan rempah. 
  • Masak guna api sederhana sehingga ayam tu kecut.
  • Kemudian masukkan santan, daun limau purut, garam dan sedikit gula. 
  • Masak lagi sehingga kauhnya pekat. 
  • Jika inginkan ia berkuah atau suka yang kering, adjust sendiri masa memasak.
  • Apabila sudah masak, padam api dan taburkan daun kunyit.
  • Walaupun resipi ori tidak letak asam keping, kadang-kadang Kjee letak jugak. 

http://www.dapurkakjee.com/

Comments