Bahan-bahan untuk inti:
-1/2 biji kelapa muda parut
-1 ketul gula melaka
-2 s/b air
-daun pandan
Bahan:
-1 cawan tepung beras
-2 cawan santan + sikit garam
-Daun pisang untuk membungkus
-secubit garam
4 sudu besar tepung pulut [bancuh dgn 1 s/b air)
Cara:
1. Masakkan bahan inti sehingga kering. Bulat-bulatkan. Ketepikan dahulu.
2. Ambil tepung pulut yg telah di bancuh sedikit dan leperkan dan masukan inti kelapa yg telah dibulatkan. Bulatkan dan ketepikan.
3. Bancuh tepung beras bersama santan. Kacau hingga separuh masak.
4. Layurkan daun pisang diatas api dan potong anggaran diperlukan dan bersihkan.
5. Ambil dua sudu besar bancuhan tepung dan letakkan di atas daun pisang. Letakkan 2 biji inti dan tutup dengan dua sudu lagi tepung.
6. Tutup daun pisang dan lipat kedua-dua hujung daun dan kukuskan selama 20 minit.
7. Sejukkan dan hidangkan.
Comments
Post a Comment