Bahan2 yang diperlukan
Telur Gred A - 5 biji
Gula Melaka - 150 - 160 gram
Tepung Gandum - 30 - 40 gram
Air - 100ml
2 helai Daun Pandan
Secubit Garam
Santan Kotak (200ml)
Telur Gred A - 5 biji
Gula Melaka - 150 - 160 gram
Tepung Gandum - 30 - 40 gram
Air - 100ml
2 helai Daun Pandan
Secubit Garam
Santan Kotak (200ml)
Masukkan Air, Daun Pandan dan Gula Melaka dalam periuk. Masak hingga gula larut. Tapis dan Sejukkan.
Masukkan semua bahan2 dalam Blender. Blender hingga semua bergaul. Tapis supaya dapat adunan yang halus.
Panaskan Oven setting 220-250 darjah Celcius. Sapu sedikit minyak ke bekas membakar atau muffin tray. Tuang adunan 3/4 bekas.
Bakar adunan selama lebih kurang 20-25minit. Jangan risau bila tengok adunan naik sebab nanti dah sejuk, kecut berkedut
Tara!! Siap dah, tak terlalu manis, rasa lemak2. Makan satu pasti tak cukup. Satu adunan ni boleh dapat 12 biji akok kedut jika guna muffin tray 9 lubang.
Yeay! Siap dah Akok Mabeles 2 adunan.
Sapa2 yang belum cuba lagi, cubalah..ikut ja resepi yang Kak Sheena tulis tu..Klu uolsz tak derhakakan resepi tu, menjadilah Akok Mabeles ringkas ni.
Dapatlah dalam 30 biji buat 2 adunan
Sapa2 yang belum cuba lagi, cubalah..ikut ja resepi yang Kak Sheena tulis tu..Klu uolsz tak derhakakan resepi tu, menjadilah Akok Mabeles ringkas ni.
Dapatlah dalam 30 biji buat 2 adunan
Sumber: Adorabella D Chanteq
Comments
Post a Comment