Bahan untuk Kuah:
2 kiub ikan bilis
20-30 ekor kepala udang
4 ulas bwg putih tumbuk
1 senduk bsr kicap mee
1 senduk besar kicap manis
1 senduk besar sos tiram (lupa letak dlm gmbr)
1.25 liter air
*1 sudu kecik petis (otak udang) ni optional x letak takpe tp org mmg buh ni utk pure penang flavour.
2 kiub ikan bilis
20-30 ekor kepala udang
4 ulas bwg putih tumbuk
1 senduk bsr kicap mee
1 senduk besar kicap manis
1 senduk besar sos tiram (lupa letak dlm gmbr)
1.25 liter air
*1 sudu kecik petis (otak udang) ni optional x letak takpe tp org mmg buh ni utk pure penang flavour.
Rebus semua bhn kt atas smp mendidih dan kepala udang nampak msk
Bahan KUE TEAW:
Taugeh, kucai, udang, kerang, telur dan kue teaw sebungkus
STEP 1
kalau nk pedas tumis cili giling dgn sesudu minyak mkn. Minyak x boleh byk nt berminyak kuah
STEP 2
masukkan sesenduk kuah dlu, saiz senduk sy cmtu. Pastu tumis la kucai, kerang, udang sampai separuh msk
STEP 3
masukkan lagi 3 senduk kuah dan masukkan mee sekali. MASAK SMP KUE TEAW MASAK DAN LEMBUT
masukkan lagi 3 senduk kuah dan masukkan mee sekali. MASAK SMP KUE TEAW MASAK DAN LEMBUT
STEP 4
masukkan taugeh lambat sikit sy suka supaya x lembik masa makan
STEP 5
pecahkan telur
STEP 6
gaul rata tunggu mendidih balik terus tutup api
gaul rata tunggu mendidih balik terus tutup api
sumber: Resepi Orang Kampung
Comments
Post a Comment