Resepi POPIA Cendewan Dek La



Bahan2 utk buat popia sedap ni..


10 batang sosej.. belah dua n potong kecik cam gini..


400 gm ayam cincang (beli ramli @ ayam mas).. kalo nak pakai daging ayam segar pn sedap gak.. potong kecik.. anggaran berat lebih kurang la.. amik bahagian dada..


1 tin cendawan butang potong nipis..


1 batang carot potong memanjang nipis2.. kalo malas nk sagat kasar pn blh aje..


2 bj bawang besar potong dadu & 5 ulas bawang putih cincang halus..


2 tin cream of chicken @ cream of mushrooms.. mana2 pn boleh.. sedap aje rasenya.. cz dua2 dah penah buat ok aje..


kulit popia.. kalo rase nak buat yg comel2 beli la saiz kecik sikit.. yg ni mmg dpt gedabak besar2 popianya.. hihihi..


mula tumis bawang dulu.. kasi layu sikit je..


masukan ayam hancur @ daging ayam segar n kacau kasi isi ayam masak sepenuhnya.. kalo xda ayam nak guna daging pn boleh ajer..


masukan sosej.. kacau bagi sosej agak masak sedikit baru masuk bahan seterusnya..


masukan carot kacau sekejap je..


masukan cendawan butan.. pn kaco sekejap je..


last masukan cream of chicken @ cream of mushrooms tadi.. kalo rase pekat tambah air sikit..


mase ni perasakan ngan lada hitam, lada sula, serbuk perasa, garam sikit je n gula.. xnak letak garam pn xpe.. cuba rasa dulu la ikut citarasa masing2..


okey.. inti popia dah siap.. kalo nak lebih creamer tambah air@susu sikit la..


haaa.. ni dah siap balut.. kalo nk tambah sedap letak la cheesedale penambah lemak.. hihihi.. 1keping tu blh dpt 6 popia gak la..


sekarang dah boleh goreng.. hati2 mase goreng cz akan meletup2 sikit.. kalo nak kurangkan meletup sblm goreng simpan dlm peti jap bg cream nya agak pekat baru digoreng.. so kurang sikit meletupnya..


ta daa... siap goreng kasi tos dulu buang minyak degil.. hihi..


haaa... yg ni dah boleh hidang.. mkn panas2 sedap tp jaga2 lidah..

gigitan pertama dah mengasyikkan..

sumber: Dek La

Comments