Ada yg tya cara masak Gulai ikan tongkol ( klate style). Ni dia Step by step...
Sedap dimakan dgn nasi putih / nasi dagang bersama sambal belacan.
resepi diambil dari fb Shiharina Hasan
Bersihkan ikan. Masukkan air sama paras ikan.
Then masukkan gula melaka, garam, asam keping dan bawang putih yg diketuk.
Rebus ikan hingga air hampir kering mcm gambar kanan.
Santan
Blend.. Lengkuas, bawang merah, bawang putih dan kunyit
Hasil yg di blend
Masukkan bahan blend + cili boh + gula + garam + asam keping + air rebusan ikan dlm santan. Gula n garam jgn byk sangat sbb ikan td dah rebus dgn garam + gula melaka.
Kacau hingga mendidih dan masukkan cili padi ( sebiji sebiji) dan timun jika suka (belah dua dan potong selebar 2 jari).
Akhir sekali masukkan ikan yg di rebus. Test dah cukup perasa.. Tutup api.. Done!!
Comments
Post a Comment