RESEPI PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK PETAI



RESEPI PUCUK UBI MASAK LEMAK TEMPOYAK PETAI

Bahan-bahan dihilis kasar
● 1 ikat pucuk ubi - hiris kasar
● 10 helai pucuk labu - hiris kasar

Bahan-bahan dihiris halus
● 3 helai daun kunyit
● 4 batang serai

Bahan-bahan ditumbuk
● 20 biji cili api
● 1 1/2 inci kunyit hidup
● 1 genggam ikan bilis

Bahan-bahan lain
● 6 sudu besar tempoyak
● 1 1/2 cawan santan pekat
● 1 cawan air
● 3 papan petai
● 1 keping asam keping
● garam bukit secukupnya.

Cara membuatnya:
1. Rebus sekejap pucuk ubi yang dah di hiris kasar tadi. Toskan. Di dalam lesung batu, tumbuk cili api dan kunyit hidup hingga hancur.

2. Kemudian masukkan ikan bilis dan tumbuk kasar. Masukkan ke dalam periuk. Tumbuk kasar serai yang di hiris halus tadi juga dan masukkan ke dalam periuk.

3. Masukkan santan, tempoyak, asam keping, petai, pucuk ubi, pucuk labu dan gaul atas api sederhana.

Masak hingga mendidih dan masukkan garam. Masak ikut kepekatan yang dikehendaki.

Selamat mencuba.

Sumber:Denaihati network

Comments