SAMBAL PUCUK UBI TEMPOYAK
Sumber: Mingguan wanita
Bahan-bahan:
Bahan A
1 ikat pucuk ubi }
1 ikat daun kaduk }
5 helai daun kunyit } dihiris halus
3 batang serai }
3 batang bunga kantan}
Bahan B
20 biji cili api } dikisar
1 inci kunyit hidup }
1kg terung pipit
1 papan petai | dibelah dua
250gm ikan bilis | dikopek
10 sudu makan tempoyak
4 biji bawang besar | dihiris
250ml santan
250ml air
Garam dan gula secukup rasa
Cara Membuat:
1. Masukkan bahan A dan bahan yang telah dikisar ke dalam kuali yang berisi air.
2. Kemudian masukkan pula terung pipit, petai dan ikan bilis. Kacau hingga rata.
3. Setelah mendidih, masukkan tempoyak dan santan.
4. Akhir sekali masukkan bawang besar, garam dan gula secukupnya.
5. Sedia untuk dinikmati.
Comments
Post a Comment