Resepi Ayam Bakar Cili Padi
- 1 ekor ayam
- Garam dan gula @ madu secukupnya
- Sedikit sos tiram
- Sedikit sos cili
- Sedikit kicap
- Bahan kisar
- 1 btg serai
- 4 ulas bwg putih
- 5 ulas bawang kecil
- 10 tangkai cili padi (leh adjust lau nak tambah pedas)
- 1 inci halia
- 1 inci kunyit hidup
- 1 biji kiub ayam (lau xmau guna leh ganti belacan)
- Sedikit minyak (saya guna olive oil)
- semua bahan ni kisar atau tumbuk
Cara buat
- campur bahan kisar ngan sos tiram, sos cili, kicap, garam dan gula @ madu.
- Sapu pd keseluruhan ayam dan perap 1 jam atau semalaman dalam peti ais
- bakar dalam oven guna api atas bawah, suhu 200 c selama 45 minit atau 1 jam. Bergantung pd oven memasing. Tgok2 api, jgn kering sgt. Biar isi ayam tu lembab2 sikit. Leh gak bakar guna kuali ajaib, pandai2 adjust api.
kredit : rarra sakura
Comments
Post a Comment