Resepi Ayam Percik Mudah



Blend bawang besar,bawang putih,halia,lengkuas,serain cili kering yg dh di rebus terlebih dahulu.


Masukkan dlm kuali atau pan bahan2 yg tlh diblend.Masukkan sesudu kecil halba.
Masukkan santan pekat. guna santan kotak pun boleh.pastu tambah air sikit.jgn cair tau nti nda sedap.



Sebelum masukkan ayam perasakan dulu dgn garam,perasa n gula sesedap rasa.


Masukkan hirisan daun kunyit.


Bila ayam dh 3/4 masak.Keluarkan.
Masa ni bau dia perhhh... gabungan aroma halba,daun kunyit n santan.



Panggang ayam tadi atas kuali pemanggang.balik2kan n sudukan sedikit kuah atas ayam yg agak hangus tu.hangus2 sikit tu penting ya.aroma tu.


Dh siap.boleh lah hidangkan bersama kuah tadi bagi sesiapa yg mau sos lebih.
Bolehla try masak


Comments

Post a Comment