KETAM MASAK LEMAK CILI API
Bahan-Bahan:
- Ketam 2 ekor ( aku suker ketam jantan sbb kaler dia lawo )
- Segenggam cili api ( ikut kepedasan memasing )
- 3 biji bawang kecik
- 3 ketul kunyit hidup ( ikut suker ler nk kunin sgt ke tak )
- Serai ( dititik )
- Daun kunyit
- Asam keping
- Air
- Garam
- Gula
- Santan
Cara Penyediaan:
1- ketam tu bersihkan n potong 2..
2- satukan cili, bawang, kunyit hidup n sedikit air dlm blender n kisar sampai halus.
3- panaskan periuk atas dapur masukkan bahan yg telah diblender masak sampai mengelegak.
4- masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, serai n santan cair kacau sampai ketam kemerahan.
5- masukkan santan pekat, pastu garam n gula secukup rasa kacau sampai ia masak jgn sampai pecah minyak ( hendaklah di sentiasa dikacau )..
6- siap tuk dihidang...
sumber: Nur Nadia
Comments
Post a Comment