RESEPI KETAM MASAK LEMAK CILI API


KETAM MASAK LEMAK CILI API

Bahan-Bahan:

  • Ketam 2 ekor ( aku suker ketam jantan sbb kaler dia lawo )
  • Segenggam cili api ( ikut kepedasan memasing )
  • 3 biji bawang kecik
  • 3 ketul kunyit hidup ( ikut suker ler nk kunin sgt ke tak )
  • Serai ( dititik )
  • Daun kunyit
  • Asam keping
  • Air
  • Garam
  • Gula
  • Santan

Cara Penyediaan:


1- ketam tu bersihkan n potong 2..
2- satukan cili, bawang, kunyit hidup n sedikit air dlm blender n kisar sampai halus.
3- panaskan periuk atas dapur masukkan bahan yg telah diblender masak sampai mengelegak.
4- masukkan ketam, daun kunyit, asam keping, serai n santan cair kacau sampai ketam kemerahan.
5- masukkan santan pekat, pastu garam n gula secukup rasa kacau sampai ia masak jgn sampai pecah minyak ( hendaklah di sentiasa dikacau )..
6- siap tuk dihidang... 


sumber: Nur Nadia

Comments