Bahan-bahan
- 1 ekor ikan siakap - cuci bersih dan potong 3 (boleh ganti dengan ikan jenis lain jugak)
- 3 ulas bawang merah *
- 1 inci kunyit hidup *
- 1/2 inci lengkus muda *
- 4 biji cili padi merah *
- 1-2 sudu besar cili kering mesin (rebus cili kering dan blandkan)
- 1 kuntum bunga kantan
- 10 tangkai daun kesum - ambil yang lembut je
- 1-2 keping asamkeping
- 3 cawan air
- sedikit gula, garam dan aji - sebagai perasa
Cara-cara
- Tumbuk atau kisar lumat bahan-bahan yang bertanda *.
- Dalam periuk masukkan air dan bahan-bahan yang dikisar tadi beserta dengan asam keping, cili kering, bunga kantan dan daun kesum. Masak hingga mendidih.
- Kemudian masukkan ikan.
- Perasakan sesedap rasa, biar ada rasa masam yang sedikit menyerlah.
- Masak dengan api perlahan agak isi ikan masak sekata dan tidak hancur.
- Masak sekita 8-10 minit saja kerana isi ikan siakap lembut dan cepat masak.
- Padamkan api. Siap..SEDAPPP...
Sumber Resipi : Ilham Dapur
Comments
Post a Comment