"Now Everyone Can Cook White Tomyam"..hihihi..jom sy share cara mak mak balik keje Adhock buat tomyam putih semudah ABC cara sy😝xperlu pakai paste2 ,Aji2 or perencah2 derr😋😉buat pekat2 n masam2 sikit mmg best😋👍👍 resepi dari Aisha Shukor
Ni bahan2nya;
- sebiji bwg holland
- 5ulas bwg putih
- halia muda besar stgh ibu jari
- cili api ikut suka
- limau nipis 4 biji (lg masam lg best)
- serai 5btg dititik
- daun limau purut 5 helai
- daun ketumbar 5tangkai
- ayam suku ekor
- bunga kobis suku buku
- cendawan tiram sepeket
bawang holland tu potong memanjang mcmni..bwg putih,halia muda n cili api tu xyah potong bagai..hentak aje dgn lesung batu..hih
panaskan minyak 3sudu,pastu tumis la serai,daun limau purut,bwg2 n cili api tu..tumis smp naik bau
masuk ayam
masuk air dua mangkuk
masuk jus limau nipis tu
garam secukup rasa..pastu biar la masak betul,menggelegak ganas..smbil tu blh la g mandi ke solat ke main bowling ke..haha
bila dh menggelegak ganas tu,baru masuk sayur2 sume n daun ketumbar yg dihiris..masak lagi 10minit..siap!selamat mencuba
Comments
Post a Comment