Resepi Masak Tomyam Putih (Step by Step)


 "Now Everyone Can Cook White Tomyam"..hihihi..jom sy share cara mak mak balik keje Adhock buat tomyam putih semudah ABC cara sy😝xperlu pakai paste2 ,Aji2 or perencah2 derr😋😉buat pekat2 n masam2 sikit mmg best😋👍👍 resepi dari Aisha Shukor


Ni bahan2nya;
  • sebiji bwg holland
  • 5ulas bwg putih
  • halia muda besar stgh ibu jari
  • cili api ikut suka
  • limau nipis 4 biji (lg masam lg best)
  • serai 5btg dititik
  • daun limau purut 5 helai
  • daun ketumbar 5tangkai
  • ayam suku ekor
  • bunga kobis suku buku
  • cendawan tiram sepeket


bawang holland tu potong memanjang mcmni..bwg putih,halia muda n cili api tu xyah potong bagai..hentak aje dgn lesung batu..hih


panaskan minyak 3sudu,pastu tumis la serai,daun limau purut,bwg2 n cili api tu..tumis smp naik bau


masuk ayam 


masuk air dua mangkuk


masuk jus limau nipis tu 


garam secukup rasa..pastu biar la masak betul,menggelegak ganas..smbil tu blh la g mandi ke solat ke main bowling ke..haha


bila dh menggelegak ganas tu,baru masuk sayur2 sume n daun ketumbar yg dihiris..masak lagi 10minit..siap!selamat mencuba

Comments