Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Santapan Gulai Tradisi
Bahan-Bahan
- 1 kg siput sedut
- 2 ikat pucuk ubi
- 5 ulas bawang merah ~ kisar halus
- 3 ulas bawang putih ~ kisar halus
- 2 inc kunyit hidup ~ kisar halus
- 2 inc halia ~ kisar halus
- 15 tangkai cipi padi ~ kisar halus
- 2 batang serai ~ di titik
- 500 ml santan
Cara Penyediaan
- Siput sedut di berus hingga bersih
- Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur
- Potong bahagian ekornya
- Cuci bersih dan toskan
- Pucuk ubi ambil bahagian pucuk daun yang lembut
- Rebus hingga empuk, angkat dan toskan
- Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum
- Masukkan santan, serai dan siput
- Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
- Masukkan pucuk ubi
- Perasakan dengan garam
- Masak hingga kuah sedikit pekat
- Sedia di hidangkan
Comments
Post a Comment