RESEPI SIPUT SEDUT MASAK LEMAK PUCUK UBI


SIPUT SEDUT MASAK LEMAK PUCUK UBI
Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Santapan Gulai Tradisi


Bahan-Bahan
  • 1 kg siput sedut
  • 2 ikat pucuk ubi
  • 5 ulas bawang merah ~ kisar halus
  • 3 ulas bawang putih ~ kisar halus
  • 2 inc kunyit hidup ~ kisar halus
  • 2 inc halia ~ kisar halus
  • 15 tangkai cipi padi ~ kisar halus
  • 2 batang serai ~ di titik
  • 500 ml santan 

Cara Penyediaan

  • Siput sedut di berus hingga bersih
  • Rendam sebentar dalam air garam untuk membuang kotoran seperti pasir dan lumpur
  • Potong bahagian ekornya
  • Cuci bersih dan toskan 

  • Pucuk ubi ambil bahagian pucuk daun yang lembut
  • Rebus hingga empuk, angkat dan toskan

  • Panaskan minyak, tumis bahan yang di kisar hingga harum
  • Masukkan santan, serai dan siput
  • Kacau perlahan atas api sederhana hingga masak
  • Masukkan pucuk ubi
  • Perasakan dengan garam
  • Masak hingga kuah sedikit pekat
  • Sedia di hidangkan

Comments