Bahan - Bahan Nya :-
- 1/2 Kepala Ikan Merah (dicuci dengan asam jawa bagi menghilangkan bau hanyir)
- 2 Ulas Bawang Putih Dimayang
- 1 Inci Halia Dimayang
- 2 Ulas Bawang Merah Dihiris
- 5 Biji Cili Padi Dimayang
- 2 Sudu Besar Minyak Masak
- 1 Sudu Teh Garam
- 1/3 Sudu Teh Jintan Manis
- 1/3 Sudu Teh Jintan Putih
- 2 Inci Kayu manis
- 1 Kuntum Bunga Lawang
- 2 Kuntum Bunga Cengkih
- 2 Biji Buah Pelaga
- Sedikit Daun Sup dan Daun Bawang
- Air Yang Secukupnya
Cara - Cara Penyediaan :-
- Panaskan periuk terlebih dahulu. Tumiskan bawang putih, halia, bawang merah dan cili padi sehingga naik bau.
- Kemudian masukkan jintan manis, jintan putih, bunga lawang, buah pelaga, kayu manis dan bunga cengkih.
- Tumis sehingga kekuningan. Masukkan sedikit air dan garam.
- Masukkan kepala ikan. Tunggu sehingga mendidih.
- Setelah api di tutup barulah dimasukkan daun bawang dan daun sup.
-
Comments
Post a Comment