Bahan-bahannya;
- Lebih kurang semangkuk sayur yang disukai- saya gunakan sawi + kubis + karet
- 4 ulas bawang putih- tumbuk/mayang
- 1 kiub ikan bilis- kalau tidak ada gunakan segenggam ikan bilis.
- 4 biji cili padi Lauk yang disukai- seperti udang/sotong- saya hanya gunakan ikan bilis dan telur
- 1 biji telur dikacau denga garfu.
- Garam- tidak perlu jika menggunakan kiub ikan bilis.
- 2 mangkuk air.
Cara-caranya;
- Tumiskan bawang putih.
- Jika menggunakan ikan bilis, masukkan ikan bilis dan tumis hingga garing.
- Masukkan air dan kiub ikan bilis.
- Masak hingga menggelegak.
- Masukkan sayur yang keras dahulu seperti karet, kubis dan batang sawi.
- Masak sebentar, masukkan daun sawi dan potongan cili padi.
- Bila menggeleggak, tuang telur yang telah dipukul dan tutup periuk sambil ditutup apinya.
- Tunggu sebentar sebelum dihidangkan untuk pastikan telur masak.
- Siap.
Comments
Post a Comment