RESEPI KARI DAGING CAMPUR UBI KENTANG



KARI DAGING CAMPUR UBI KENTANG

BAHAN-BAHAN :

  • 500 grm daging batang pinang
  • 6 biji ubi kentang - potong 4
  • 4 cawan santan pekat
  • 1 peket rempah kari daging
  • 1 sudu besar cili kisar
  • 3 cm halia
  • 3 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 biji bunga cengkih
  • 3 biji bunga lawang
  • 3 biji buah pelaga
  • Garam secukup rasa

Tak perlu guna cili kisar kalau tak mau kari pedas sikit dan berhati-hati guna rempah ratus macam kayu manis jangan terover nanti kuah kari jadi agak pahit.

CARA MEMASAK :

Bersihkan daging dan potong kecil-kecil , kupas semua ubi kentang dan dipotong 4 . Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus-halus.

Panaskan minyak dan tumis semua bawang , halia , kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu . Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk . Masukkan juga cili giling dan kacau serta biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .

Masukkan santan dan daging , biarkan kuah mendidih baru la dimasukkan ubi kentang dan garam . Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur. Dah pun masak , mudah saja....

Comments