BAHAN-BAHAN :
- 500 grm daging batang pinang
- 6 biji ubi kentang - potong 4
- 4 cawan santan pekat
- 1 peket rempah kari daging
- 1 sudu besar cili kisar
- 3 cm halia
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1 batang kulit kayu manis
- 1 biji bunga cengkih
- 3 biji bunga lawang
- 3 biji buah pelaga
- Garam secukup rasa
Tak perlu guna cili kisar kalau tak mau kari pedas sikit dan berhati-hati guna rempah ratus macam kayu manis jangan terover nanti kuah kari jadi agak pahit.
CARA MEMASAK :
Bersihkan daging dan potong kecil-kecil , kupas semua ubi kentang dan dipotong 4 . Kupas semua bawang , halia dan dimayang halus-halus.
Panaskan minyak dan tumis semua bawang , halia , kulit kayu manis + bunga lawang + bunga cengkih dan kacau sampai bawang layu . Kemudian bancuh rempah kari dengan sedikit air dan masukkan ke dalam periuk . Masukkan juga cili giling dan kacau serta biar kan sampai rempah terbit minyak dan menjadi wangi .
Masukkan santan dan daging , biarkan kuah mendidih baru la dimasukkan ubi kentang dan garam . Kacau kuah dan bila daging serta ubi kentang telah empuk baru la di tutup api dapur. Dah pun masak , mudah saja....
Comments
Post a Comment