RESEPI TOMYAM PUTIH THAILAND




Bahan-Bahan

  • Isi Ayam yang telah dibasuh dan dibuang kulit
  • 2 Batang Serai dipotong serong
  • Seinci Halia dihiris nipis
  • Sedikit Lengkuas dihiris nipis
  • Daun Limau Purut
  • Lobak Merah 
  • Tomato 
  • Bunga Kubis
  • 2 biji bawang besar dibelah 4
  • Kulat/ Cendawan 
  • Cili Padi
  • Garam secukup rasa

Cara-Cara 
  • Rebus isi ayam. 
  • Masukkan bawang besar, halia, lengkuas, serai.
  • Kemudian masukkan daun limau purut, cili padi ( ikut selera ) dan lobak merah. Biarkan untuk beberapa minit.
  • Akhir sekali, masukkan kulat atau cendawan, bunga kubis dan tomato. 
  • Jangan lupa garam secukup rasa ! 

P/s : Ada masam , ada pedas . All in one. Barulah best diet korang. Elakkan menggunakan serbuk perasa atau pes tomyam. Adik beradik ajinomoto tau ðŸ™€

Selamat Mencuba !


sumber: Coach Ina Fitlife

Comments