RESIPI NASI ARAB HADRAMAWT


RESIPI NASI ARAB HADRAMAWT
*******************************************
Jangan lupa SHARE ya! :) :) :)

Bahan bahan:

πŸ”Έ2 ekor ayam - potong 2 atau 4
πŸ”Έ5 cawan beras basmathi - basuh dan tos
πŸ”ΈAir secukupnya (1 1/2 - 2 cawan bagi setiap cawan beras)
πŸ”Έ1 biji tomato masak - potong
πŸ”Έ2 labu bawang besar - potong bulat
πŸ”Έ2 biji lada hijau - potong 2-3
Rempah rempah (bahagi 2 bahagian - rebus & tumis):
πŸ”Έ5 biji buah pelaga
πŸ”Έ2 helai bay leave
πŸ”Έ3 batang kulit kayu manis
πŸ”Έ5 bunga cengkih
πŸ”Έ1/2 sb serbuk ketumbar
πŸ”Έ1/2 sk serbuk lada hitam
πŸ”Έ1/2 sb serbuk jintan putih
πŸ”Έ1/2 sb serbuk zaffaran (kuning)
πŸ”Έ2 sb serbuk mellah farolah ( tak letak)
Minyak masak/minyak jagung/olive

Cara Masak Nasi:

πŸ”ΉSukat air dan rebus sehingga mendidih. Masukkan ayam, 1 labu bawang besar, tomato, separuh dari rempah rempah di atas. Kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1/2 jam.
πŸ”ΉKeluarkan ayam dan susun dalam bekas. Ketepikan air rebusan dan keluarkan rempah dari air rebusan.
πŸ”ΉMasukkan rempah yang digunakan dan baki rempah yang selebihnya ke dalam periuk. Masukkan 1 labu bawang besar dan cili hijau.
πŸ”ΉKemudian tuangkan minyak ke dalamnya dan goreng sampai bawang menjadi kekuningan.
πŸ”ΉTuangkan bahan yang digoreng ke dalam air rebusan ayam tadi. Masukkan garam secukupnya dan biar sehingga air mendidih.
πŸ”ΉMasukkan beras ke dalam air rebusan dan pindahkan ke dalam rice cooker.
πŸ”ΉMasukkan sedikit saffron yang dikacau dengan sedikit air dan masak lah seperti biasa.
πŸ”ΉBila nasi hampir masak, titiskan lagi saffron yang dikacau dengan sedikit air secara bentuk X. Biarkan seketika sebelum dikacau nasi rata rata. Saya letakkan juga beberapa titis pewarna kuning.
Siap untuk dihidangkan. :)
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika anda pemilik asal resepi ini mohon pm admin untuk dimasukkan nama anda sebagai owner asal resepi..terima kasih 

Comments