Bahan bahan:
πΈ2 ekor ayam - potong 2 atau 4
πΈ5 cawan beras basmathi - basuh dan tos
πΈAir secukupnya (1 1/2 - 2 cawan bagi setiap cawan beras)
πΈ1 biji tomato masak - potong
πΈ2 labu bawang besar - potong bulat
πΈ2 biji lada hijau - potong 2-3
Rempah rempah (bahagi 2 bahagian - rebus & tumis):
πΈ5 biji buah pelaga
πΈ2 helai bay leave
πΈ3 batang kulit kayu manis
πΈ5 bunga cengkih
πΈ1/2 sb serbuk ketumbar
πΈ1/2 sk serbuk lada hitam
πΈ1/2 sb serbuk jintan putih
πΈ1/2 sb serbuk zaffaran (kuning)
πΈ2 sb serbuk mellah farolah ( tak letak)
Minyak masak/minyak jagung/olive
Cara Masak Nasi:
πΉSukat air dan rebus sehingga mendidih. Masukkan ayam, 1 labu bawang besar, tomato, separuh dari rempah rempah di atas. Kacau rata. Tutup periuk dan masak selama 1/2 jam.
πΉKeluarkan ayam dan susun dalam bekas. Ketepikan air rebusan dan keluarkan rempah dari air rebusan.
πΉMasukkan rempah yang digunakan dan baki rempah yang selebihnya ke dalam periuk. Masukkan 1 labu bawang besar dan cili hijau.
πΉKemudian tuangkan minyak ke dalamnya dan goreng sampai bawang menjadi kekuningan.
πΉTuangkan bahan yang digoreng ke dalam air rebusan ayam tadi. Masukkan garam secukupnya dan biar sehingga air mendidih.
πΉMasukkan beras ke dalam air rebusan dan pindahkan ke dalam rice cooker.
πΉMasukkan sedikit saffron yang dikacau dengan sedikit air dan masak lah seperti biasa.
πΉBila nasi hampir masak, titiskan lagi saffron yang dikacau dengan sedikit air secara bentuk X. Biarkan seketika sebelum dikacau nasi rata rata. Saya letakkan juga beberapa titis pewarna kuning.
Siap untuk dihidangkan.
:)
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika anda pemilik asal resepi ini mohon pm admin untuk dimasukkan nama anda sebagai owner asal resepi..terima kasih
Comments
Post a Comment