sumber: Fazilah Norman
Ila guna spegeti ya
Bahan A - (direbus dan dimesin - asingkan)
- Ikan kembong + ikan SARDIN + IKAN TENGGIRI
- udang basah 100gm
- 1 1/2 paket kecil udang kering
Bahan B (dimesin)
- bawang besar - 5 biji(kuah lebih manis
- bawang putih 3 ulas
- cili kering - 15 -20tangkai
- halia - 2 ibu jari
- lengkuas - 2 ibu jari & kunyit hidup - 2 ibu jari
- serai - 2 batang dihiris halus dan dimesin
- asam keping - 2 keping
- santan pekat 1 kotak / paket atau lebih
- 1 paket kerisik
- 1 paket kecil rempah kari ikan (saya guna 2 paket)
Bahan Hias
- limau kasturi belah 2 dan buang biji
- timun di racik halus( ade juga yang potong keliling n jadi mamc bawang bila dipotong bulat)
- tauge buang ekor (segar)
- bawang besar hiris halus
- lada merah/lada hijau dihiris
- Daun kesum diracik halus
- lobak asin
CARA-CARANYA
1.rebuskan ikan, udang dan asingkan tulang dan mesin hingga halus bersama air rebusan
*cara buat kuah
1.Tumis minyak dan masukkan bahan B hingga wangi
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
. 4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
2.Bila garing, masukkan rempah kari cili belender dan kacau sebentar sehingga naik bau 1/minit
3.Masukkan ikan/udang yang dimesin
. 4.Masukkan santan pekat diikuti dengan 2
mangkuk air dan
5.Masukkan asam keping
6.Tambah garam dan gula untuk rasa
7.Masak sehingga kuah pekat dengan api perlahan selama lebih kurang 1 - 1
1/2 jam. Lebih lama dimasak, kuah akan lebih tahan walaupun tak disimpan didalam peti sejuk
- sambal belacan
- cili api/merah
- bawang
- ikan bilis
- belacan
masa nk belender buh air asam jawa
gula.....
Comments
Post a Comment