MEE GORENG BASAH BERKUAH
Bahan-bahan:
- 1 kg mee kuning
- 1 sudu besar bawang putih kisar
- 4 sudu besar bawang merah kisar
- 8 sudu besar lada kering kisar - kalau suka pedas boleh tambah beberapa sudu lagi yang korang suke
- 2 biji tomato - belah 6
- Taugeh
- Sawi atau kucai
- 2 biji telur - akak guna putih telur aje ... lebihan buat biskut ari tu, sayang kalau tak digunakan!
- Fish cake
- Fish ball
- Garam
- Gula
- Serbuk perasa
- Kicap manis - agak-agak ler tu seimbangkan rasa manis dan masin
- Air atau stok air daging @ udang jika ada
- Minyak untuk menumis
Cara penyediaan:
- Panaskan minyak. Tumis semua bahan kisar hingga garing. Masukkan fish cake dan fish ball. Tambah dengan air ikut banyak mana kuah yang kita nak. Jangan terlalu banyak pulak.
- Masukkan garam, gula, serbuk perasa dan kicap manis. Biar sekitika hingga kuah mendidih.
- Masukkan terlur, biar mengeras sedikit dan kacau rata.
- Masukkan sawi, mee dan gaul rata.
- Masukkan taugeh dan tomato, padamkan api. Gaul rata.
- Angkat dan hidangkan dengan taburan daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
Selamat mencuba!
sumber: Pesan Bonda
Comments
Post a Comment