Seekor ikan siakap dicuci bersih.
- Bawang putih
- Stok ayam ( kalau takde boleh guna 1 kiub pati ayam kacau dgn 1/2 cawan air panas)
- Cili api merah
- Daun limau
- Serai
- Halia
- Daun ketumbar
- Limau nipis
- Sos ikan ( 5 sudu besar)
- Garam & gula secukup rasa
Bahan2 yang telah dicincang dan dihiris..
Serai dikerat serong kasar, daun limau dikoyak2 kan shj.. kemudian sumbat semua serai, daun limau & juga halia dalam perut
Sediakan bekas yg sesuai mengikut size ikan ye.. letakkan dalam periuk kukusan..
Curahkan dgn stok ayam...
Satukan...
- bawang putih yg telah dicincang,
- cili api merah,
- perahan limau nipis,
- sos ikan,
- garam & juga gula
...dalam satu mangkuk dan gaulkan sebati.. rasa dulu ye jgn lupa..ketepikan..
Setelah air kukusan mendidih bolehlaa kukus ikan selama 20-25 minit ye.. atau hingga ikan betul2 masak..
Ok.. selepas ikan masak boleh laa diangkat ye..
Curahkan dengan bahan2 yg telah disatukan tadi bersama daun ketumbar.. siapp
sumber: Adnilsam Apat
Comments
Post a Comment