Daging Panggang Berkicap
Bahan-Bahan:
- 500 gm daging batang pinang bahagian atas
- 1 camca kicap manis
- marjerin/minyak sapi untuk memupuk
- 6 oz bendalir (180 ml) air santan
- ½ camca marjerin
- hirisan-hirisan limau nipis
- Bahan Giling:
- 3 ulas bawang putih
- 2.5 cm kengkuas
- 1 camca lada sulah
- 2 camca garam
Cara:
✔✔Hiriskan daging supaya menjadi kepingan-kepingan yang tipis & panjang.Cucukkan rata-rata seluruh bahagiannya sebgan sebatang garpu. Campurkan 1/2 camca. Kicap manis dengan bahan giling. Gaulkan dengan daging & ketepikan selama 15-20 minit.Panggang daging itu dengan melumur atau memupakkannya dengan minyak hingga masak.
✔✔Campurkan pati santan dengan 1/2 camca,marjerin & kicap manis yang selebihnya. Tuangkan dalam sebuah periuk. Masukkan daging yang telah dipanggang & jerangkan di atas api yang besar.Goreng cepat-cepat hingga semua airnya kering.
✔✔Siat-siattkan daging itu supaya menjadi kepingan-kepingan yang lebih kecil.Isikan ke dalam mangkuk & hidangkan panas-panas dengan kicap manis & hirisan-hirisan limau nipis.
kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih :)
Comments
Post a Comment