Resepi Daging Panggang Berkicap


Daging Panggang Berkicap

Bahan-Bahan:
  • 500 gm daging batang pinang bahagian atas
  • 1 camca kicap manis
  • marjerin/minyak sapi untuk memupuk
  • 6 oz bendalir (180 ml) air santan
  • ½ camca marjerin
  • hirisan-hirisan limau nipis
  • Bahan Giling:
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5 cm kengkuas
  • 1 camca lada sulah
  • 2 camca garam


Cara:

✔✔Hiriskan daging supaya menjadi kepingan-kepingan yang tipis & panjang.Cucukkan rata-rata seluruh bahagiannya sebgan sebatang garpu. Campurkan 1/2 camca. Kicap manis dengan bahan giling. Gaulkan dengan daging & ketepikan selama 15-20 minit.Panggang daging itu dengan melumur atau memupakkannya dengan minyak hingga masak.

✔✔Campurkan pati santan dengan 1/2 camca,marjerin & kicap manis yang selebihnya. Tuangkan dalam sebuah periuk. Masukkan daging yang telah dipanggang & jerangkan di atas api yang besar.Goreng cepat-cepat hingga semua airnya kering.

✔✔Siat-siattkan daging itu supaya menjadi kepingan-kepingan yang lebih kecil.Isikan ke dalam mangkuk & hidangkan panas-panas dengan kicap manis & hirisan-hirisan limau nipis.

kredit resepi : tidak dapat dikesan,jika ini resepi anda mohon jasa baik untuk pm page,untuk admin masukkan nama anda sebagai kredit resepi..terima kasih :)

Comments