Resepi Shellout


Jom kita ber"shellout" !
Taktau nak berbuka apa harini? Apa kata kita try "shellout" nak?
Sumber : FB Suzy Esazyla


Bahan tumisan:
kicap utk hasilkan warna gelap masakan..
*cili kisar ( lebihkan klu nak pedas )
*rempah kari daging
Kurang dari 1 sudu ok..klau lebih nanti rasa kari pulak



Cairkan butter....tumis bawang putih hingga wangi..masukkan rempah kari dan cili kisar( kurang dari 1 sudu ) masukkan sos BBQ .. masukkan sedikit air rebusan bahan mentah tadi....tumis hingga pecah minyak.


Masukkan seafood dan kacau sebati...( api besar ..fungsi utk elakkan air dari seafood keluar - pastikan jgn smpai hangit lak ) ..bila nmpak seafood dh hmpir msak..sederhanakan api. kacau himgga masak....perasakan dgn garam kicap dan gula..masukkan sayuran.. 


Siap !

Comments