Resepi Spaghetti Aglio Olio


Spaghetti Aglio Olio
by Che Eda
daridapuraida.blogspot.com
  • 1 paket spaghetti
  • 100 gm udang (boleh letak sotong, atau apa2 seafood yg uolls suka
  • chilli flakes 
  • 2/3 cili kering - potong halus
  • 3 ulas bawang putih - dadukan
  • daun parsli - cincang halus
  • sedikit minyak zaitun
  • garam secukup rasa
  • serbuk oregano
  • serbuk lada hitam (kasar)
  • sedikit serbuk lada putih

- Didihkan air, masukkan garam dan minyak. Kemudian rebus spagheti hingga lembut, toskan
- Kuali lain, panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih hingga naik bau.
-Kemudian masukkan udang dan segala seafood yg uolls nak, masak hingga udang berubah warna
- masukkan cili kering dan sedikit chili flakes.. ikut la nk pedas mana.. Nak pedas letak lebih..
-Renjiskan serbuk oregano, serbuk lada hitam dan sedikit lada sulah. Perasakan dengan garam
-Masukkan spagheti dan gaul rata.
dah siap.. Tabur la sedikit chili flakes dan parsly atas tu...

 Panaskan minyak, masukkan bawang putih
 Bila dah naik bau masukkan udang
 Goreng hingga udang berubah warna
 Aida letak sikit tomato ceri.. saja je.. Kalau ikut tak letak pon heheheh
 Renjiskan serbuk oregano.. dlm dua kali renjis. Kalau tak de xletak pon xpe no hal.. Renjis skali serbuk lada putih
 Renjiskan lada hitam kasar dlm dua kali renjis
 Masukkan chili flakes dlm 2/3 sudu kecil.. kalau nk pedas lagi letak banyak lg
 Masukkan cili kering yang dipotong..Masukan garam secukup rasa.. Gaul rata semuanya dan goreng seketika
 Kemudian masukkan spaghetti dan gaul rata.
Dah siap...

Comments