Daging Rebus Asam, Naikkan Selera Waktu SAHUR, Cuma 3 Langkah Dah Boleh Makan!


Dalam bulan puasa, mak-mak kena fikirkan menu untuk berbuka mahupun bersahur.

Mereka mula buat senarai lengkap dari sekarang, Daging rebus ais asam ini salah satunya. Resipi yang dikongsikan Puan Zurini Ismail ini mudah sekali nak sediakan. Makan waktu sahur pun menarik ni.

Bahan-bahan


500 gram daging
1 biji bawang besr
2 biji tomato
2 biji limau kasturi
10 biji cili api (kalau suka pedas letak lebih. Tapi bulan puasa ni elok moderate saja)
1 cm belacan
Garam secukup rasa

Cara Buat:


1. Bersihkan daging rebus sampai empuk.
2. Bersihkan semua bahan potong. Siap potong masukkan dalam mangkuk dan gaul.
3. Bila daging dah empuk potong nipis/ ikut selera kita.Masukkan dalam bahan yang dah dipotong. Masukkan sedikit air rebusan dan gaul sebati.


Rumput Beijing Empukkan Daging


Daging ini biasanya ambil masa nak direbus. Sebenarnya boleh guna rumput beijing untuk melembutkannya. Masa merebus itu masukkan 4 ke 5 helai rumput beijing. Paling penting, ia takkan pengaruhi rasa daging anda. Pokok ini juga dikatakan suplemen yang baik untuk kanser.

Sumbe/Foto: FB Puan Zurini Ismail via Mingguan Wanita

Comments