Sambal Tumis Udang Petai
.
Bahan-bahan:
- 100g cili kering (50± tangkai)
- 3 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 3 tangkai cili merah
- 1 kg udang basah
- Garam secukup rasa
- 2 s.b gula
- Semangkuk air asam jawa
- Petai secukupnya (2-3 papan)
Cara Menyediakannya:
- Rebus/rendam cili kering di dalam air panas, toskan dan bersihkan.
- Masukkan sebiji bawang besar (dipotong kasar), bawang putih, cili merah dan cili kering ke dalam pengisar dan kisar.
- Panaskan minyak, masukkan bahan² kisar dan gorengkan sehingga agak ringan - jangan terlalu garing.
- Masukkan garam dan gula.
- Masukkan udang.
- Biarkan seketika supaya udang masak.
- Masukkan air asam jawa.
- Masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
- Rasa masin / masam / manis sambalnya terlebih dahulu.
- Masukkan petai. Jangan dibiarkan ia dimasak terlalu lama.
- Sedia untuk dihidang.
Selamat mencuba!
.
Artikel asal: http://bit.ly/1pb29cw
Comments
Post a Comment