Resepi Sambal Tumis Udang Petai


Sambal Tumis Udang Petai
.
Bahan-bahan:

  • 100g cili kering (50± tangkai)
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 tangkai cili merah
  • 1 kg udang basah
  • Garam secukup rasa
  • 2 s.b gula
  • Semangkuk air asam jawa
  • Petai secukupnya (2-3 papan)
.
Cara Menyediakannya:
  • Rebus/rendam cili kering di dalam air panas, toskan dan bersihkan.
  • Masukkan sebiji bawang besar (dipotong kasar), bawang putih, cili merah dan cili kering ke dalam pengisar dan kisar.
  • Panaskan minyak, masukkan bahan² kisar dan gorengkan sehingga agak ringan - jangan terlalu garing.
  • Masukkan garam dan gula.
  • Masukkan udang.
  • Biarkan seketika supaya udang masak.
  • Masukkan air asam jawa.
  • Masukkan bawang besar yang dipotong bulat.
  • Rasa masin / masam / manis sambalnya terlebih dahulu.
  • Masukkan petai. Jangan dibiarkan ia dimasak terlalu lama.
  • Sedia untuk dihidang.
.
Selamat mencuba!
.
Artikel asal: http://bit.ly/1pb29cw

Comments