Utk nasi:
- 4 pot Beras (cuci bersih)
- 5 ulas bwang putih (tumbuk)
- 3 kiub ayam knor (ramas hancur)
- 2 hlai daun pndan (dsimpul)
- 1 sup bonjot
- 2 bunga cengkeh
- 1 kayu manis
- 2 sdm mentega
- 1 btg serai (dtitik)
- Halia (tumbuk)
- Air scukupnye
~basuh beras sperti biasa...tos...ktepikan dulu
~pnaskan kuali...masukan mentega..tunggu cair...masukan bahan tumbuk, sup bonjot, serai, bunga cengkeh dan kayu manis....tumis semua sampai naik bau...
~masukan beras...gaul rata dlm kuali slama lbih kurang 8 mnit...alihkn ke dlm periuk nasi...
~tuangkan air scukupnye (mgikut sukatan beras yg dgunakan)..masukn daun pndan dan kiub ayam knor...gaul sebati...masak nasi sperti biasa...
Utk ayam:
- 1/2 ekor ayam (dcuci bersih)
- 5 ulas bwng putih (tumbuk)
- Halia (tumbuk)
- 1 kiub ayam knor
- Garam
- Air scukupnye
- Minyak bijan (utk mmerap)
- 'Air masak scukupnye
- 'Ais
(Utk proses mlembut dan mlembapkn ayam)
~satukan air, bhan tumbuk, kiub ayam dan garam dlm periuk...didihkn dia
~bila dh mdidih...masukan ayam...tutup...tunggu smpai ayam masak (dlm 30-40 mnit...ikut saiz ayam)...
~bila ayam dh masak...angkat..masukan dlm air yg bercampur ais...rendam dlm 20 minit (air tu air tapis or air masak...proses ni utk mlembapkn dan mlembutkn ayam)....
~stelah itu...angkat ayam...sapukn dan perap ayam dgn minyak bijan scukupnye....
~angkat dan potong2 ayam...smasa waktu hendak mhidang nanti.....
Utk sos hitam:
- 4 sdm kicap cair
- 1 sdm kicap pekat
- 1 sdm madu
- 1/2 cwn air rebusan ayam
- 2 sdm mnyak bijan
- ~campur semua bahan2 di atas...gaul sebati...siap
Utk sos merah:
- 5 cili api (merah-tumbuk)
- 3 lada besar (merah-tumbuk)
- Halia (dtumbuk)
- Garam
- Gula
- Air masak
- Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
- ~satukan semua bahan..didihkn skejap di atas api yg sderhana sambil dikacau2...siap
Utk sup...
- 3 bwng merah (dtumbuk)
- 2 bwang ptih (dtumbuk)
- 1 sup bonjot
- 3 rempah skwan
- Halia (dtumbuk)
- Garam
- Air rebusan ayam
- Ajinamoto (abaikn jika tdak perlu)
- Sdikit mnyak (utk mnumis)
- #saya bubuh fishball...saja2 suka2 je...hihii
~pnaskan mnyak...masukan bahan tumbuk bersama rempah 3 skawan dan sup bonjot...tumis smpai naik bau...masukan air rebusan ayam...tunggu didih...masukn fishball..perisakn dgn garam dan ajinamoto...taburankn bwang goreng n daup sup semasa mhidang...siap
Resepi Hari Ini
Comments
Post a Comment