BAHAN-BAHAN :
- 1 biji jantung pisang (rebus bersama sedikit garam dan cuka, toskan airnya dan perah)
- 1 ekor ikan kembung saiz besar (dibakar tawar. ambil isi)
- 1 cawan pati santan (panaskan sebentar supaya kerabu lambat basi)
- 1 tbsp kerisek kelapa
- secukupnya perahan jus limau nipis
- cili api dipotong2 (ikut citarasa)
- garam dan gula secukup rasa
- 1/2 biji bawang besar
- sebesar ibu jari belacan bakar (kalau nak hidung gatal...lebihkan sikit)
- 2 batang serai (hiris halus)
- 1/2 tbsp lada hitam
- sedikit ciliapi @ cili merah
- Hiris halus jantung pisang.
- Masukkan kesemua bahan untuk ditumbuk ke dalam lesung bersama dengan isi ikan bakar.
- Tumbuk bersama dengan garam dan juga gula. Perahkan jus limau, tambahkan kerisek dan ulek dengan anak lesung sehingga sebati.
- Kemudian di dalam mangkuk yang berasingan, campurkan jantung pisang yang telah dihiris bersama dengan pati santan dan juga bahan tumbuk.
- Gaul sebati (jangan lupa pakai gloves). Rasa apa yang kurang. Jika ingin lebih pedas boleh tambahkan hirisan cili api yang telah dipotong2 seperti di atas.
Selamat mencuba👨🍳👩🏻🍳😻
credit to Resepi masakan malayu
credit to Resepi masakan malayu
Comments
Post a Comment