Resepi KERABU JANTUNG PISANG STAIL KELANTAN

BAHAN-BAHAN :
  • 1 biji jantung pisang (rebus bersama sedikit garam dan cuka, toskan airnya dan perah)
  • 1 ekor ikan kembung saiz besar (dibakar tawar. ambil isi)
  • 1 cawan pati santan (panaskan sebentar supaya kerabu lambat basi)
  • 1 tbsp kerisek kelapa
  • secukupnya perahan jus limau nipis
  • cili api dipotong2 (ikut citarasa)
  • garam dan gula secukup rasa
DITUMBUK :
  • 1/2 biji bawang besar
  • sebesar ibu jari belacan bakar (kalau nak hidung gatal...lebihkan sikit)
  • 2 batang serai (hiris halus)
  • 1/2 tbsp lada hitam 
  • sedikit ciliapi @ cili merah
CARA :
  • Hiris halus jantung pisang.
  • Masukkan kesemua bahan untuk ditumbuk ke dalam lesung bersama dengan isi ikan bakar. 
  • Tumbuk bersama dengan garam dan juga gula. Perahkan jus limau, tambahkan kerisek dan ulek dengan anak lesung sehingga sebati.
  • Kemudian di dalam mangkuk yang berasingan, campurkan jantung pisang yang telah dihiris bersama dengan pati santan dan juga bahan tumbuk.
  • Gaul sebati (jangan lupa pakai gloves). Rasa apa yang kurang. Jika ingin lebih pedas boleh tambahkan hirisan cili api yang telah dipotong2 seperti di atas.

Selamat mencuba👨‍🍳👩🏻‍🍳😻
credit to Resepi masakan malayu

Comments