Sayur Lemak Keledek Daun Kayu
Oleh Chef Hanieliza 1
Kategori: Nusantara, Masakan Melayu
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 6 Orang
Masa Penyediaan: 0 Jam 30 Minit
Hidangan: 6 Orang
Bagaimana cara nak masak Sayur Lemak Keledek Daun Kayu?
Bahan-bahan diperlukan:
- 2 biji ubi keledek oren (Dipotong kecil)
- 2 ekor ikan kembung
- 5 tangkai kangkung
- 3 tangkai pucuk ubi
- 10 tangkai pucuk paku merah
- 10 tangkai daun pucuk manis
- 5 tangkai daun kaduk
- 5 tangkai daun kesum
- 3 ulas bawang merah (Dihiris)
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 1 cawan air
- 2 cawan santan pekat
- 2 biji cili merah (Dihiris)
- Garam secukup rasa
Cara menyediakan dan memasak:
- Bersihkan ikan kembung dan sapukan garam. Bakar sehingga masak.
- Ambil isi ikan kembung dan ketepikan.
- Potong kecil kangkung, pucuk ubi, pucuk paku merah, daun pucuk manis, daun kaduk, dan daun kesum diambil daunnya sahaja. Basuhkan dan tus sehingga kering.
- Masukkan ubi keledek, isi ikan kembung, bawang merah, serbuk kunyit, air, dan garam ke dalam periuk dan masakkan sehingga ubi keledek empuk.
- Masukkan semua sayur, cili merah, dan santan pekat. Kacau sehingga mendidih. Kacau kuah sentiasa supaya tidak pecah minyak.
- Sedia dihidangkan
http://myresipi.com/recipes/sayur-lemak-keledek-daun-kayu
Comments
Post a Comment