Resepi Air Asam Pusaka
Menu bulan Ramadhan yang wajib ada setiap minggu. Ikan Tukko/ Pari cicah air asam.
Nampak biasa hidangan ini. Tapi untuk kami adik beradik, rindu boleh terubat menghayati hidangan istimewa dari arwah nenek.
Mohon kawan-kawan yang baik hati like/komen/share untuk memanjangkan lagi pahala buat arwah nenek cikgu Afy ye. Terima kasih😃
#resepicikguafy
#resepicikguafy
Moga resepi ini membuatkan pahala nenek Afy AL Habibi berpanjangan. |
Ikan Tukko/ Pari dibakar tanpa garam hingga garing pada kedua-dua bahagian. |
Bakar semua bahan di atas. Guna pan/ boleh bakar atas bara api. - 4 ulas bawang putih - 1 1/2 inci belacan - 6 biji bawang merah saiz bola ping pong. |
Sediakan lesung untuk menumbuk. - Kupas bawang bakar. - Sediakan beberapa tangkai cili padi - 2 biji asam limau nipis saiz besar. * kalau asam kecil guna 3 biji |
Tumbuk bahan bakar tadi bersama cili sehingga lumat. |
Perasakan dengan - 3/4 sudu besar gula - 3/4 sudu kecil garam - 3/4 sudu besar perencah Hilal * segala kuantiti terpulang kepada citarasa masing-masing. |
Kemudian perahkan 2 biji air asam limau nipis. Gunakan penapis untuk mengasingkan bijinya. |
Tambahkan 1/2 cawan air kosong. |
Sedia untuk dihidangkan. Selamat mencuba. |
Comments
Post a Comment