Cicah makan dengan roti ‘butut’. Stail orang Kelantan, makan roti cicah gulai tambah gula sikit. Sedapnya manis-manis. |
Resepi Gulai Kawah ‘Bekwoh’
Sebab cikgu nak sangat kenalkan gulai kawah ni, maka cikgu pun dengan gigihnya masak sampai tengah malam semalam. Semerbak bau gulai kawah dalam rumah macam ada kat tempat kenduri di kampung.
Mujurnya, resepi ni lulus ikut tahap cikgu nak. Pecah minyak dan rasa seakan sama dengan mak masak guna kawah.
Resepi asal, gulai ni langsung tak tumis. Semua disediakan atas ‘darat’ dan ada beberapa bahan tambahan yang langsung tak sama dengan masak kari. Rasa gulai ni pun bukan rasa macam guna rempah kari ye.
Ikutkan cikgu, buat kuantiti sedikit macam ni susah sikit nak dapatkan rupa macam masak guna kawah.
Alhamdulillah akhirnya jadi jugak.
Alhamdulillah akhirnya jadi jugak.
Dengan gembira, cikgu kongsikan resepi dari negeri Cik Siti Wan Kembang kepada kawan-kawan cikgu.
Tanda terima kasih cikgu atas segala sokongan.
Cikgu sangat hargai.
Tanda terima kasih cikgu atas segala sokongan.
Cikgu sangat hargai.
Kredit :
Afy AL Habibi
Sangai rempah ketumbar sehingga wangi. Kemudian kisar sehingga halus. |
Masukkan semua bahan kisar tadi serta bahan tambahan. Cikgu tunjuk rupa rempah kawah. Walaupun seakan warna kari, rasanya sangat berbeza. Gaul sebati bahan dalam bekas ini. |
Bahagian lauk yang cikgu masukkan: Nak guna kambing pun boleh. - perut - daging - tulang - hati - paru |
Lauk dan rempah digaul sebati dalam bekas ini terlebih dahulu. |
Kemudian masukkan dalam kuali. Cikgu guna kuali menggantikan kawah. * jangan buka api lagi* |
Selepas kuah mula pecah minyak, barulah dimasukkan santan peringkat kedua. Masukkan sebanyak 1/2 lagi santan pekat + 2 cawan air. |
Ini rupa gulai kawah cikgu semalam sebelum ditutup api. Dah pecah minyak. |
Comments
Post a Comment