Ikan Percik Merah Kelantan.
Mohon kawan yang baik hati sudi taip 'LOVE' di ruang komen sebelum ditekan butang kongsi.
Sebagai tanda sokongan dan sama-sama memanjangkan lagi resepi ini.
Sebagai tanda sokongan dan sama-sama memanjangkan lagi resepi ini.
Afy,
seronok balik kampung. Bagi mak rehat pegang senduk kuali. Suka tengok mak makan bertambah.
#resepicikguafy
seronok balik kampung. Bagi mak rehat pegang senduk kuali. Suka tengok mak makan bertambah.
#resepicikguafy
Kredit:
Afy AL HabibiBersama pelengkap hidangan tengahari Jumaat. - masak lemak putih Etok - ulam budu tempoyak - air sirap kasturi Hilang penat. Tengok semua makan bertambah. |
Sampai kepala ikan semua dok meratah. Ahaa |
Lumur rata bahan kisar pada ikan. Perap selama 20 minit. |
Masukkan bahan kisar dalam periuk. |
Masukkan 6 senduk santan segera. ( Afy beli dekat pasar. Pekat asli daripada buah kelapa) Tambahkan 1 senduk air kosong. |
Masukkan 1 1/2 sudu besar cili kisar ( kisar sendiri) Afy guna cili kering saiz paling besar. Tak pedas. Warna pun merah cantik. |
Letak periuk atas dapur. Sebelum buka api, perahkan sehiris limau nipis. Kulit jangan letak sekali tau. Ahaa Kacau rata. |
Kuah percik menunggu giliran untuk disatukan dengan ikan. |
Seksi di mata, melekat di jiwa. |
Comments
Post a Comment