Resepi LAKSAM Kelantan Cikgu Afy

Laksam Kelantan.
Nak kuah lemak yang sedap dan cantik hasilnya, sila ikuti langkah yang Afy sediakan.
Semoga bermanfaat untuk ditekan butang kongsi.
Afy,
Makanan unik Cik Siti terus sebati di hati.
#resepicikguafy
Kredit:
Afy AL Habibi 
Laksam.

Sebelum membancuh, letak air dalam periuk pengukus. Panaskan pengukus sehingga mendidih.

1. 4 cawan tepung beras Cap Teratai dicampurkan dengan 5 cawan air. (Kuantiti untuk 8 orang makan)Kacau sebati dengan senduk.

2. Bancuhan tepung siap. Untuk sukatan, pastikan tidak terlalu pekat. Agak-agak melekat je pada senduk.( Jika laksam pecah, itu tanda pekat)

3. Selepas air mendidih, sapu minyak masak terlebih dahulu pada permukaan tudung periuk.

4. Masukkan satu hingga 2 senduk bancuhan. Ratakan. ( Kuantiti terpulang kepada saiz tudung periuk yang digunakan)

5. Tutup periuk pengukus dengan tudungnya. Hanya mengambil masa 1-2 minit sahaja untuk masak. Afy guna dua tudung untuk ditukar ganti.

6. Hasil laksam yang sudah siap dimasak. Biarkan seminit dua.(Jika laksam pecah, itu tanda bancuhan pekat atau kuantiti yang diletakkan banyak)

7. Gunakan hujung sudu untuk memudahkan proses menggulung. Buat gulungan secara kecil sahaja.

8. Gulung sehingga habis. Gunting gulungan laksam bentuk bulat sebelum dihidangkan.

kuah #LaksamKelateCikguAfy

1. 4 ekor ikan selayang/sardin direbus. Bakar atas pan 3 biji bawang merah sebesar bola pingpong, 1 ulas bawang putih dan sehiris nipis halia.

2. Kisar bahan bakar tadi hingga hancur lumat dengan sedikit air. Masukkan dalam periuk yang paling kalian sayang. Belum lagi pasang api gas ye.

3. Kisar pula isi ikan yang dilerai dengan secawan air.( Afy buat dua kali sebab tabung blender kecil) Asingkan tulang ikan dengan cermat okay.

4. Satukan isi ikan kisar dalam periuk bawang tadi.

5. Untuk mendapatkan rasa 'kick', kisar tulang ikan rebus tadi. Gunakan penapis sebelum dituang dalam periuk.

6. Sukat santan sebanyak 3 sudip kayu kesayangan Afy.

7. Tambahkan dengan 1/2 cawan air. Kacau rata.

8. Masukkan 1/2 sudu kecil lada hitam, 1/2 sudu kecil lada sulah, 3/4 sudu besar garam dan 1 1/2 sudu besar gula( garam gula boleh masukkan sikit-sikit, ikut ketetapan rasa masing-masing).Barulah api gas dipasangkan. Gunakan api perlahan sahaja. Mak Afy selalu pesan, nak buat kuah laksa lemak ni kena selalu kacau kuah. Barulah dapat kuah cantik licin.

9. Masukkan sekeping asam.

10. Kacau selang seli 3 minit dalam api perlahan.

11. Keluarkan asam selepas kuah mula mendidih.

12. Masukkan 1/4 sudu kecil kerisik. Kacau sebati dengan kuah.

13. Tutup api selepas kuah sudah mendidih sempurna. Kacau sesekali kuah selepas api ditutup. Siap!

#SambalCiliKeringPedasManjaCikguAfy
- 8 tangkai lada kering besar ( direbus dan dibuang biji terlebih dahulu) cili kering ni tak pedas.
- 4 tangkai cili padi merah + 2 tangkai cili padi hijau
- 1 1/2sudu besar gula
- 3/4 sudu besar garam ( atau masukkan sikit-sikit)

- 2 sudu besar cuka
- 4 sudu besar air masak kosong

Kisar semua bahan di atas hingga lumat.

Hidangkan laksam bersama ulam yang segar.
- Taugeh
- Bunga kantan
- Kacang panjang
- Timun batang( Tips timun rangup tahan lebih lama: selepas dihiris nipis memanjang, rendamkan 15 minit dalam air gandum, toskan sehingga kering selepas dilalukan air seketika- 2 sudu besar gandum+1/2 gelas air.

Comments