Gulai Kari Daging + Telur & Ikan Keli Rangup
Teringin nak makan gulai daging macam beli nasi bungkus atas pasar Siti. Warna gulai merah pekat macam ni. Lawan dengan ikan keli rangup. Haa licin habis sampai ke kuah.
Jom makan. Rai cuti sekolah dengan gembiranya. Ahaa
Selamat mencuba semua.
#resepicikguafy
Selamat mencuba semua.
#resepicikguafy
Kredit: Afy AL Habibi
Panaskan minyak secukupnya. Tumis bahan kisar tadi hingga naik kekuningan dan naik bau. Kemudian tumis 1 1/2 sudu besar cili kering kisar hingga masak. |
Masukkan pula 2 1/2 sudu besar rempah kari. |
Diikuti 1/2 sudu besar rempah kerutuk. Gunakan api perlahan sahaja. * cikgu beli rempah timbang dekat atas pasar Siti. Jenama rempah keluaran tidak dinyatakan. Haa apa-apa pun boleh. Jelas ye. |
Sediakan terus campuran 1 cawan air asam jawa. Tuangkan. ( secubit asam jawa + 1 cawan air) Tutup periuk dengan tudung. Biarkan hingga pecah minyak. |
Perasakan pada peringkat pertama : - garam bukit - gula melaka - gula - perencah Hilal/ secukup rasa |
Rebus telur. Goreng sehingga telur coklat kekuningan. Biarkan sejuk seketika. |
Masukkan telur tadi ke dalam kuah yang telah suam. Siap! |
Goreng dalam minyak yang panas. |
Angkat setelah ikan keli garing. |
Sedia terhidang. Selamat mencuba |
Comments
Post a Comment