Siakap Stim Limau.
Antara hidangan diet yang sesuai untuk dicuba. Rasa segar dengan masam limau dan gabungan semua bahan boleh buat ikan licin diratah begitu sahaja.
Haa kawan-kawan suka tak.
Sedapnya.
Sedapnya.
Kredit: Afy AL Habibi
Satukan semua bahan hiris dalam mangkuk. Masukkan sos ikan menutupi bahan. |
Masukkan 2 sudu besar bawang putih yang telah digoreng rangup untuk kelainan rasa. Cikgu goreng guna minyak jagung. |
Perah asam limau nipis sebiji. Untuk diet, tambahkan 1/2 sudu besar gula merah. Nak guna gula putih pun terpulang. dan 1/2 gelas air kosong. Tak perlu garam sebab sos ikan dah masin. Kacau rata. |
Panaskan pengukus sehingga airnya mendidih. Sediakan ikan siakap. Cara belah terpulang kepada cara masing-masing. Letak ikan dalam kertas aluminium foil. Tuangkan sos tadi atas badan ikan. |
Kemudian tutup ikan dengan kertas aluminium foil untuk elak wap air menitik dari tudung pengukus. Kukus ikan dalam 10-15 minit. |
Comments
Post a Comment