IKAN KEMBUNG BAKAR CIK ANA

IKAN KEMBUNG BAKAR CIK ANA (Puan Ana Mariana Ismail)

Bahan:
  • 7 ekor ikan kembung dibersihkan
  • cili blend
  • 1biji bwg besar*
  • 4-5 ulas bwg putih*
  • 1inc halia
  • 1btg serai
  • madu
  • garam
  • gula
  • serbuk kunyit
  • minyak zaitun (minyak masak pun boleh)

Cara:
1. Tumbuk semua bahan * hingga lumat.
2. Lumur pada ikan dan masukkan cili blend, madu. minyak zaitun, garam, gula secukup rasa.
3. Gaulkan rata pada ikan dan perap 30 minit.
4. Gunakan daun pisang sebagai alas dan bakar di atas magik pan.
5. Setelah masak sebelah, alihkan ikan bahagian sebelah lagi ye.
6. Dah siap. Angkat dan hidang dengan nasi panas.

Comments