ASAM REBUS IKAN KEMBUNG
BAHAN-BAHAN
BAHAN-BAHAN
- Ikan kembung @ sardin.. 5@6 ekor..
- Serai sebatang..ketuk
- Asam keping 4@5 kpg
- Kacang bendi
- Bunga kantan
- Daun kesum
- Garam
- Sedikit serbuk perasa(ajinomoto)
BAHAN KISAR
- Cili kering (lebih kurang 7..8 tangkai... Rebus dulu baru kisar)
- Bwg besar sebiji
- Sedikit kunyit hidup @ serbuk kunyit..
- Belacan 1/2 inci
- Rebus bahan kisar dgn air... Masukkan serai.. asam keping...separuh masak masukkan ikan... Apabila mendidih... Masukkan kacang bendi...bunga kantan dan daun kesum..
- Akhir sekali letak garam & sedikit serbuk perasa....
- Klu kurang masam boleh tambah asam keping @ buah tomato...
Kredit Resepi : cik ta abd razak
Comments
Post a Comment