RESEPI ASAM REBUS IKAN KEMBUNG

ASAM REBUS IKAN KEMBUNG

BAHAN-BAHAN
  • Ikan kembung @ sardin.. 5@6 ekor..
  • Serai sebatang..ketuk
  • Asam keping 4@5 kpg
  • Kacang bendi
  • Bunga kantan 
  • Daun kesum
  • Garam
  • Sedikit serbuk perasa(ajinomoto)

BAHAN KISAR
  • Cili kering (lebih kurang 7..8 tangkai... Rebus dulu baru kisar)
  • Bwg besar sebiji
  • Sedikit kunyit hidup @ serbuk kunyit..
  • Belacan 1/2 inci
CARA-CARA
  • Rebus bahan kisar dgn air... Masukkan serai.. asam keping...separuh masak masukkan ikan... Apabila mendidih... Masukkan kacang bendi...bunga kantan dan daun kesum..
  • Akhir sekali letak garam & sedikit serbuk perasa....
  • Klu kurang masam boleh tambah asam keping @ buah tomato...
Selamat mencuba..😃

Kredit Resepi : cik ta abd razak

Comments